Flitsquiz: Welke neerlandici gedenken we de komende week voor u?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! De klok mag dan vooruit zijn gezet, wij kijken deze ochtend nog even terug in de tijd, naar al die neerlandici die ons voorgingen.

Het gebeurt niet vaak dat er drie bekende neerlandici op dezelfde dag jarig zijn. Hadden de drie wier geboortedag wij verderop in deze week gedenken nog geleefd, dan hadden wij dit over een paar dagen kunnen beleven. Helaas heeft deze bijzondere gebeurtenis in het verleden nooit in werkelijkheid plaatsgehad, omdat een van hen al overleden was toen een derde geboren werd.

Samen bestrijken deze drie vele facetten van de neerlandistiek: een hoogleraar in het buitenland, een spraakmakend taalkundige, een geliefd leraar. Een van hen kent iedereen, de andere zijn slechts in een kleinere kring van kenners bekend.

Wie zijn zij?

Dit bericht is geplaatst in quiz. Bookmark de permalink.

4 reacties op Flitsquiz: Welke neerlandici gedenken we de komende week voor u?

 1. Marc Beerens schreef:

  Ik waag een poging:
  -De hoogleraar in het buitenland: Olga Krijtová-Fuchsová (30 maart 1931-7 november 2013)
  -De spraakmakende taalkundige: R.A. Kollewijn (30 maart 1857-7 februari 1942)
  -De geliefde leraar: daar zijn allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld Johan Diepstraten (30 maart 1951-13 september 1999) of Jos Hermans (30 maart 1949-27 juli 2007), maar ik kies voor Gerrit Komrij (30 maart 1944-5 juli 2012), omdat hij als leraar met een potentieel bereik van allen die het Nederlands machtig zijn, de grootste klas had om te onderwijzen met zijn bloemlezingen, pastiches, essays & beschouwingen en filippica’s.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Krijtová en Kollewijn zijn goed. Voor de derde had ik een ander in gedachten (die al overleden was toen Krijtová geboren werd). Eerlijk gezegd had ik Komrij, Hermans en Diepstraten niet in mijn lijstje staan (nu wel!)

   Het lijkt erop dat jij een veel completer lijstje heb dan ik, klopt dat?

 2. Marc Beerens schreef:

  Nee, ik heb zelfs helemaal geen lijst, zoals ik ook nooit zou gaan sportvissen met sonarapparatuur of met een fuik. Bij de opgave van vandaag was snel duidelijk dat R.A. Kollewijn een ‘catch of the day’ was. Daarmee had ik de geboortedatum aangeslagen en dan kan je nog eens op precies de goede plek ingooien – en ook bijvangst in je schepnet binnenhalen.
  Maar laat ik snel mijn kromme hengelsportmetaforiek staken en een nieuwe kandidaat aanwijzen voor de geliefde leraar: wellicht dan Cornelis Gerard Kaakebeen (30 maart 1860-6 augustus 1925), zie http://dbnl.nl/tekst/_jaa003192601_01/_jaa003192601_01_0019.php

Reacties zijn gesloten.