Letteren &cetera

28 september 2012


Dichters Ellen Deckwitz en Jean Pierre Rawie en de Spaanse auteur Antonio Muñoz Molina zijn op vrijdag 28 september te gast in Letteren &cetera;. In deze anderhalf uur durende talkshow spreekt de directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz met drie schrijvers en/of vertalers die op verschillende manieren door het fonds zijn gesteund.

Antonio Muñoz Molina geldt als een van de meest toonaangevende hedendaagse Spaanse auteurs; vrijwel al zijn, vaak historische, romans, zoals De nacht der tijden en Sefarad werden in het Nederlands vertaald. In september is Muñoz Molina als writer in residence in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt Maanstorm, vertaald door Adri Boon (De Geus): een klassieke bildungsroman over een 13-jarige jongen die zich onherroepelijk verloren voelt in een Spaans dorp – het jaar is 1969, de week waarin Neil Armstrong als eerste de maan betreedt. Een gesprek over de Spaanse geschiedenis, en de blik van de buitenstaander op Amsterdam.

De tweede gast is de jonge dichter en performancekunstenaar Ellen Deckwitz – die nu al wordt getipt als de volgende Dichter des Vaderlands. Zo gemakkelijk als ze op het podium het publiek verovert, zo dreigend is de toon van haar gedichten op papier. Het veelgeprezen debuut van Deckwitz De steen vreest mij werd dit jaar bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Nu is er haar tweede bundel Hoi feest (Nijgh & van Ditmar) – een grimmige begroeting of klinkt de poëzie hier daadwerkelijk upbeat?

“Niet langer / is wat je schrijft gericht op een ontvanger. / Je bent je eigen einde en begin,” Opmerkelijke regels van de meest verkochte hedendaagse dichter van Nederland: Jean Pierre Rawie. Na dertien jaar komt hij met een nieuwe dichtbundel De tijd vliegt, maar de dagen gaan traag (Bert Bakker), 30 nieuwe gedichten en 10 vertalingen. Pieter Steinz praat met hem over ironie en ernst en over het kantelen van de tijd.

Letteren &cetera; vindt op vrijdag 28 september plaats van 17.00 tot 18.30 in Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.

Voertaal: Nederlands en Engels (Muñoz Molina).
De toegang is gratis.
U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de website van SPUI25.

Dit bericht is geplaatst in letterkunde met de tags , , . Bookmark de permalink.