Voorintekening twee 17e-eeuwse kluchten

n het voorjaar verschijnt bij de Stichting Neerlandistiek VU Amsterdam / Nodus Publikationen Münster de onderstaande kluchteneditie.

J. Noseman: Hans van Tongen, of Razende-Liefdens-Eynd (1644) & De Wanhébbelyke Liefde (1678), bezorgd door Nil Volentibus Arduum met inleiding en aantekeningen uitgegeven door Arjan van Leuvensteijn

Nederlands ISBN-nummer: 978-90-8880-026-9
Duits ISBN-nummer: 978-3-89323-770-8

De omvang van het boek is ongeveer 240 bladzijden.
Bij voorintekening is de prijs € 25 (excl. € 4 verzendkosten). Na verschijnen bedraagt de prijs € 30 (excl. € 4 verzendkosten).

Hans, de hoofdpersoon in Hans van Tongen, of Razende-Liefdens-Eynd, is verblind door liefde. Dit maakt hem kwetsbaar en hij wordt vreselijk beetgenomen door zijn collega-schilders. Zij arrangeren voor hem een ontmoeting met zijn geliefde, terwijl zij er ook voor zorgen, dat de vrouw van Hans het vrijende stel overvalt. Een aframmeling volgt. Zo vergaat het degene die de burgerlijke regel van huwelijkstrouw niet respecteert. Vandaar de ondertitel Razende-Liefdens-Eynd.
Deze klucht uit 1644 is de eersteling van de succesvolle kluchtschrijver en acteur Jillis Noseman. Onze uitgave bevat naast de tekst van Hans van Tongen ook beschouwingen over leven en werk van Noseman, over de bron uit de Decamerone en over de iets kortere tweede versie uit 1660.

In De Wanhébbelyke Liefde, een klucht met een origineel hilarisch slot, staat een andere burgerlijke regel centraal, namelijk dat een huwelijk tussen ‘geliefden’ met sterk verschillende leeftijd ongepast is.
De Wanhébbelyke Liefde werd in 1678 door Nil Volentibus Arduum gepubliceerd. De inleiding tot de tekstuitgave bevat een beschouwing over het auteurschap en een studie over de Franse bron: Philippe Quinaults blijspel La mère coquette. Daarbij komen grote verschillen aan het licht. Verder bevat de inleiding een bespreking van de tweede versie uit 1704, waarin classicistische regels scherper zijn toegepast.

Bestellingen naar: ja.van.leuvensteijn@hetnet.nl of naar
Stichting Neerlandistiek; Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105; 1081 HV Amsterdam.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.