Kapabel-fabel


Tijdens de Noorderslag-tv-uitzending (ergens in januari was dat) werd er een band aangekondigd als ‘De Avonden’. Ik spitste mijn oren, doch hoe ik ook luisterde, nergens was er ook maar een vleugje revianisme te herkennen in het optredende bandje. Ik luisterde toch goed, ik hoorde een rapper – die Kapabel heette – teksten voordragen over beestjes. Sterker nog: rapper Kapabel rapte dat het een aard had, met De Avonden had het totaal niets te maken.

De presentatrice van dienst had het bij het verkeerde eind, na afloop van het optreden berichtte ze dat de band ‘De Avonduren‘ heette. Dat veranderde de zaak. Met Reve heeft deze band helemaal niets te maken.

Toch heeft De Avonduren iets intrigerends…. Dat heeft te maken met de thematiek van de raps van Kapabel. Hij is een verhalenverteller met beestjes als overkoepelend thema: schildpad, haas en kater spelen belangrijke rollen in de liedjes van De Avonduren.

Onlangs schreef ik op deze plek over Esopet en wat je als leraar Nederlands met dat Middeleeuwse boek kunt doen in de klas. We kunnen een hoofdstuk aan de Europese fabeltraditie toevoegen: het album De Avonduren staat vol gekke verhalen en fabels. Het literatuuronderwijs heeft met Kapabel een sterke troef in handen, en dankzij fabel-Kapabel is Esopet in één klap hip, hop en happening geworden.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie. Bookmark de permalink.