Waneer? Heb jij je school wel afgemaakt?

Op Twitter is een zekere Jan Berens actief (@jan_spellingman) die onvermoeibaar de hele dag het netwerk lijkt te monitoren op spelfouten. Zodra hij er een vindt, stuurt hij de Twitteraars — zo te zien volslagen onbekenden — berichtjes zoals:

– het is mij een doorn in het oog als mensen “locale” en niet “lokale” twitteren
– Hier spreekt een neerlandicus. Doe er je voordeel mee. “pauze” en niet “pause”!
– zelfs mijn demente moeder weet dat je “elektron” schrijft en niet “electron”
– Mijn eerste les is gratis. Het is “akkoord” en niet “akoord”.
– Ik krijg er altijd zo’n pijn in mijn buik van als mensen “Russich” in plaats van “Russisch” schrijven.
– Heb jij je school wel afgemaakt? Het is “wanneer” en niet “waneer”.

Dat Jan zich niet echt de hele dag achter zijn computer zit te ergeren, blijkt uit een aantal dingen. In de eerste plaats: als iemand het echt zo erg vindt dat mensen pakweg locale twitteren, waarom zou zo iemand dan de hele tijd op Twitter zitten zoeken naar die woorden die zoveel ergernis wekken? In de tweede plaats gaat Jan voor zover ik kan zien nooit verder in discussie met degenen die hij op deze manier lastig valt. Die reageren soms kribbig (‘leuk voor je‘) en soms grappig (‘o jee, schuldich!‘), maar na zijn eerste interventie zwijgt Jan. Ten slotte gaat het soms ook echt mis; dan reageert Jan op een berichtje dat helemaal niet in het Nederlands gesteld is. (‘nitip kertas milimeter doong plis aahhhh’; ‘“millimeter”, niet “milimeter”. Ik zou mijn lesgeld terugvragen als ik [jou] was.‘)

Alles wijst er, kortom, op dat hier een robot aan het werk is die permanent zoekt op een aantal fouten, deze signaleert in een van een stuk of twintig pedante zinnetjes en die dan ongevraagd toestuurt aan de boosdoener. (Een ouder, veel simpeler voorbeeld hiervan is de Taalnazi, eveneens op Twitter: die stuurt altijd precies hetzelfde bericht en zoekt ook op minder fouten.)

De vraag is natuurlijk: waarom doet iemand dit? Zou Jan het echt zelf zijn, de man wiens foto het Twitter-profiel siert? Maar als hij al leraar Nederlands is, zou hij dan zo’n vakidioot zijn (en met bovendien zo’n beperkte visie op wat het vak is — alleen spelling) dat hij in zijn vrije tijd een robot heeft gemaakt die de hele tijd mensen lastig valt?

Nee, ik vermoed dat hier iemand wraak aan het nemen is op een (vroegere) leraar Nederlands; dat deze robot een parodie is op iemand die gezien wordt als een onvoorstelbare frik, misschien omdat hij ooit aan de programmeur in kwestie een te laag punt heeft gegeven. Door nu de hele tijd mensen met dit soort berichtjes lastig te vallen, hoopt hij de woede op te wekken van hele volksmassa’s.

Althans ik hoop dat het zo is en dat er niet echt iemand dag in dag uit verbeten naar voorbeelden van waneer speurt. Ik kan de echte Jan Berens (volgens zijn profiel uit Bloemendaal) niet terugvinden. Kan iemand hem waarschuwen? Er staan binnenkort hele hordes woedende Twitteraars bij hem op de stoep.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in taalbeheersing met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Waneer? Heb jij je school wel afgemaakt?

 1. Anoniem schreef:

  "als iemand het echt zo erg vondt"… Dat 'vondt' is natuurlijk een grap. Ik vind dat geen leuke grap. Groeten van 'Jan Berens'.

 2. Anoniem schreef:

  Zou het een knipoog zijn naar taalbeheerser Jan Berenst van de RuG?

 3. Hm, die namen lijken wel veel op elkaar. Maar ik zie niet veel overeenkomsten (Berenst ziet er heel anders uit dan Berens en het ziet er niet naar uit dat Berenst zich met spelling bemoeit).

 4. Anoniem schreef:

  Pfff Als hij de hele dag alle sociale media kan af zoeken ik neem maar aan zonder baan dit afzoeken kan je immers niet bij je werk doen dan snel de uitkering stoppen….

 5. Anoniem schreef:

  Oh Anoniem, jawel hoor, in sommige banen wel. Nachtwaker?

  L:R:

Reacties zijn gesloten.