Jan van Beverley

Vanaf vandaag zal Bas Jongenelen geregeld bijdragen aan Neder-L. Jongenelen werkt als docent Nederlands aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg en is een van de oprichters van de Barthelomeus Societies for Medieval Studies. Wij heten hem van harte welkom!

Aan het begin van de zestiende eeuw publiceerde Thomas van der Noot in Brussel Die historie van Jan van Beverley. Het is een verhaal dat qua vorm en thematiek sterk lijkt op Mariken van Nieumeghen. De hoofdpersoon is de zoon van de Engelse graaf van Beverly, en in dat graafschap speelt het verhaal zich af (op een klein uitstapje naar Rome na). De volledige tekst is hier te lezen.
Tot nu toe heeft niemand ooit een aanwijzing gevonden dat dit verhaal ook in Beverly zelf bekend was. Toen Ben Parsons de plaatselijke kerk bezocht, kwam hij op één van de koorbanken een houten figuur tegen. Het is een harig beest met een mannenkop – precies zoals Jan van Beverley in het verhaal beschreven en afgebeeld wordt. Zou er dan toch een connectie zijn tussen de Brusselse Beverley en het Engelse Beverly? Parsons dacht van wel. Ik denk het ook, misschien. Meer info: Ben Parsons, ‘Saint John of Beverley?’ in: Folklore Society News 67, pp. 4-5.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie. Bookmark de permalink.