Ten: The Printed Book bij Bijzondere Collecties UBA


Tentoonstelling ‘The Printed Book: a visual history’; een canon van meer dan 500 jaar westerse boekvormgeving.

Van 8 februari t/m 13 mei 2012 is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling The Printed Book: a visual history te zien.

The Printed Book is een overzicht van bijzonder vormgegeven boeken van de middeleeuwen tot nu. Als een canon van de westerse boekvormgeving toont deze tentoonstelling het gedrukte boek in al zijn verschijningsvormen: als wegwerppocket, prestigeboek, ‘machine à lire’, beeldboek, naslagwerk of kunstwerk.

De expositie bevat beroemde boeken uit voorgaande eeuwen, van drukkers als Nicolas Jenson, Aldus Manutius, Christoffel Plantijn en Giambattista Bodoni. Drukkershandboeken illustreren hoe het productieproces door de tijd heen verandert, en kalligrafieboeken en letterproeven geven een gevarieerd beeld van de ontwikkeling van de letter. Veel aandacht krijgt het moderne, industrieel vervaardigde boek met ontwerpers en kunstenaars als Fernand Léger, El Lissitzky, A.M. Cassandre, Jan Tschichold en Irma Boom. De jongste voorbeelden laten zien hoe het gedrukte boek meer en meer een statement wordt tegenover het e-book.

Voor dit unieke overzicht kon geheel worden geput uit de eigen verzamelingen van de Bijzondere Collecties. Het tentoonstellingsontwerp is van het Amsterdamse ontwerpbureau Experimental Jetset, dat voor een uitdagende presentatie staat.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt Het boek van het gedrukte boek: een visuele geschiedenis, een naslagwerk dat is samengesteld door Mathieu Lommen, conservator grafische vormgeving van de Bijzondere Collecties.

The Printed Book: a visual history 8 februari t/m 13 mei 2012
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Open di-vrij 10-17 uur, za-zo 13-17 uur
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl

Het boek van het gedrukte boek: een visuele geschiedenis, samengesteld door Mathieu Lommen, verschijnt bij Amsterdam University Press. ISBN 978 90 8964 279 0. Full colour, 455 p., ca. € 49,50.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.