Age: Boekpresentatie Jacob Geel, Onderzoek en phantasie

Op donderdag 19 januari 2012 om 16.00 uur wordt in de Universiteitsbibliotheek van Leiden een door Willem van den Berg en Piet Gerbrandy bezorgde nieuwe uitgave van Jacob Geels Onderzoek en phantasie gepresenteerd. Er worden kleine voordrachten gehouden door Piet Gerbrandy, Arnold Heumakers en Willem Otterspeer. De toegang is gratis.

Serieus onderzoek kan het niet stellen zonder een flinke dosis verbeeldingskracht. Anderzijds kan de grote literatuur niet gedijen als de schrijver de klassieke traditie niet door en door kent. Aldus de Leidse universiteitsbibliothecaris en classicus Jacob Geel (1789-1862). Hij gaf het voorbeeld in een aantal speelse, spraakmakende opstellen, bijeengebracht in de bundel Onderzoek en phantasie (1838). In een uiterst losse stijl nam hij de eigentijdse literaire en filologische praktijk de maat. Deze door tijdgenoot en latere lezers hooggewaardeerde bundel in pocketformaat werd keer op keer herdrukt, zij het na 1841 nooit meer integraal. In deze facsimile-uitgave naar de laatste door Geel zelf bezorgde druk zijn voor het eerst alle opstellen weer beschikbaar. Na ruim honderdvijftig jaar is toelichting echter noodzakelijk. Vandaar dat de editie gepaard gaat met een uitvoerige inleiding en annotaties per essay, opgenomen in een apart deel.

Redactie: Willem van den Berg en Piet Gerbrandy; ISBN: 9789087042677.
Uitgever: Verloren, Hilversum.
Aantal bladzijdes: 330+380.
Verschijnt januari 2012; omvang en prijs onder voorbehoud.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.