Age: Boekensalon over manipulatie van het nieuws toen en nu


Verslaggever Ferry Mingelen en onderzoeker Roeland Harms over de manipulatie van het nieuws toen en nu

‘Hoe functioneert het politieke nieuws?’; ‘Is de publieke opinie iets van de burger zelf, of gemanipuleerd?’ en: ‘Worden mensen tegenwoordig beter of juist slechter geïnformeerd over de politiek?’ Over de verschillen en overeenkomsten tussen mediamanipulatie toen en nu gaan politiek verslaggever Ferry Mingelen en onderzoeker Roeland Harms in gesprek. Dit gebeurt onder leiding van Garrelt Verhoeven, hoofdconservator bij de Bijzonder Collecties van de UvA. De Boekensalon vindt plaats op donderdag 15 december , om 17.00 uur bij de Bijzondere Collecties, de plek waar veel oude pamfletten te vinden zijn.

Gedrukte pamfletten waren de nieuwe media van de zeventiende eeuw, vergelijkbaar met de tegenwoordige weblogs. Zowel politici als boekverkopers gebruikten pamfletten om de publieke opinie te manipuleren. Politici maakten de tegenstander zwart en brachten soms zelfs verzonnen nieuws in omloop. Boekverkopers profiteerden van een politieke crisis door aantrekkelijke pamfletten op de markt te brengen voor een breed publiek. Voor het eerst namen de media dus een belangrijke plaats in in het politieke debat.

Tegenwoordig is dat nog steeds zo: het nieuws wordt om zowel politieke als commerciële redenen sterk gemanipuleerd. Ferry Mingelen loopt al tientallen jaren rond in Den Haag en op het Binnenhof en weet er over mee te praten. In zijn nieuwe boek ‘Graven rond het Binnenhof’ graaft hij letterlijk en figuurlijk de geschiedenis van politiek Den Haag op.

Programma:

17.00 uur: aanvang
Ferry Mingelen geeft een introductie op zijn nieuwe boek (titel)
Roeland Harms geeft een toelichting op zijn nieuwe boek (titel)
Discussie onder leiding van Garrelt Verhoeven
18.00 uur borrel

Datum en tijd: donderdag 15 december, aanvang 17.00 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties UvA
Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl.

Over de schrijvers:

Roeland Harms (1979) is als postdoc werkzaam binnen het NWO-project Popularisation and Media Strategies (1700-1900) aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij junior-docent bij de vakgroep Nederlandse Taal en Cultuur. In 2010 promoveerde hij op De uitvinding van de publieke opinie. Pamfletten als massamedia in de zeventiende eeuw.

Ferry Mingelen (1947) begon in 1969 als leerling stadsverslaggever bij Het Vrije Volk in Den Haag. In 1970 stapte hij over naar de parlementaire redactie van Trouw. Van 1981 tot 1984 was hij Europees correspondent in Brussel voor de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD). Sinds oktober 1984 werkt hij bij de politieke redactie van de NOS in Den Haag.
Voor vragen over Ferry Mingelen en zijn boek Graven rond het Binnenhof,Merel de Bakker, uitgeverij Conserve, tel 072-5093693 of info@conserve.nl

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.