Nws: Stripcollectie P. Hans Frankfurther naar Bijzondere Collecties


Stripcollectie P. Hans Frankfurther naar Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

Op zaterdag 19 november 2011 wordt de collectie van stripverzamelaar en oprichter van Het Stripschap P. Hans Frankfurther overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De verzameling wordt daarmee toegevoegd aan de stripcollectie van de Bijzondere Collecties (voorheen het Stripdocumentatiecentrum Nederland).

Het betreft het tweede deel van de collectie van Frankfurther; ongeveer 20.000 albums en boekjes. Het eerste deel (de documentatie, secundaire literatuur en stripparafernalia) vormde al in 1970 de basis voor het Stripdocumentatiecentrum Nederland (SDCN), indertijd opgericht door het Stripschap en de Universiteitsbibliotheek van de UvA. De taak van het Stripdocumentatiecentrum, nu de stripcollectie van de Bijzondere Collecties, was en is de geschiedenis van de strip in Nederland te documenteren.

De dochter en zoon van P. Hans, Tamar en Guido Frankfurther dragen zaterdag dit tweede gedeelte van de belangrijke verzameling over aan de UvA. Hiermee is een veertig jaar oude belofte ingelost en wordt bij de Bijzondere Collecties nu één van de grootste openbare stripcollecties van Nederland bewaard.

De collectie van Frankfurther bestaat behalve uit stripalbums die elke stripliefhebber in zijn boekenkast zou kunnen hebben, vele strips die zeldzaam en kostbaar zijn. Daaronder bijvoorbeeld oude en zeldzame Bommelverhalen, een kleine maar bijzondere verzameling pornografische strips en bijzondere reclame-uitgaven, zoals Boffie van de Koffie van Albert Heijn. Ook bevat de verzameling de hele reeks Dick Bos in eerste druk in een speciaal daarvoor vervaardigde houten cassette.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.