Age: Boekpresentatie UvA ErfgoedLab 22 november

Op 22 november 2011, 16 uur, vindt een boekpresentatie plaats van UvA ErfgoedLab #2 en #5 in het Museumcafé Bijzondere Collecties. Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam

Studenten in het UvA ErfgoedLab

Op dinsdag 22 november om 16:00 uur presenteert UvA ErfgoedLab de derde UvA ErfgoedLab publicatie. Dit boek gaat over het tweede en het vijfde project in het UvA ErfgoedLab. De bindende factor tussen deze twee projecten is het samenwerkingsverband met de afdeling Kunst-, religie- en cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam

UvA ErfgoedLab #2: Fragments & Frictions, a pilot

Wat is de lijm die losse objecten in een museumcollectie bijeenhoudt? In een archeologisch museum wordt vaak gebruik gemaakt van gemeenschappelijke factoren als periode en locatie. In dit tweede UvA ErfgoedLab (2 juni – 8 augustus 2010) werd onder de naam ‘Fragments & Frictions’ door de werkgroep Museumarcheologen een voorstel gedaan hieraan ‘fricties’ als nieuwe vorm toe te voegen. Dit gebeurde onder leiding van Mirjam Hoijtink (docent Cultuurgeschiedenis van Europa/Museumstudies Universiteit van Amsterdam). Zij testte samen met drie studenten een nieuwe benadering van het archeologisch object in de museale ruimte.

UvA ErfgoedLab #5: Verbeter de Wereld, begin hier

Wat gebeurt er als je achtentwintig studenten een ruimte geeft waarin ze een reactie mogen geven op de ernaast gepresenteerde tentoonstelling over het 75-jarig bestaan van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis? Het kostte de masterstudenten Erfgoedstudies weinig moeite over eventuele gêne heen te stappen. Op zeer kritische wijze werden tijdens de voorbereidende colleges, onder begeleiding van docenten Rob van der Laarse en Alexander Westra, vijf thema’s vastgesteld. In een opbouwperiode van veertien dagen konden de studenten de verder uitgewerkte thematiek in een pakkende presentatie neerzetten. Dit mondde uit in een verrassend moraliserend UvA ErfgoedLab. De bekende retoriek uit de jaren zestig werd door de nieuwe generatie op uitdagende wijze geactualiseerd.

Programma

Deze boekpresentatie zal worden ingeleid door twee sprekers die ieder nauw verbonden zijn met de erfgoeddiscussie binnen de Universiteit van Amsterdam:

Wim Hupperetz (directeur van het Allard Pierson museum) spreekt over de tweede fase van de herinrichting van het Allard Pierson Museum. Hij gaat in op academisch onderwijs en onderzoek rondom de collecties, die een een centrale plek zullen krijgen in het hart van het museum. Daarmee wordt een unieke faciliteit gecreëerd voor onderwijs en wetenschap die naadloos aansluit op het nieuwe universitaire zwaartepunt Erfgoed.

Frans Blom (coördinator van het Zwaartepunt Cultureel Erfgoed en Identiteiten bij de UvA) spreekt over de Zwaartepunt-seminars die bij UvA Erfgoed worden georganiseerd. Dit zijn maandelijkse bijeenkomsten rond digitaliseringprojecten en mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke valorisatie. In januari 2012 vindt het eerste seminar plaats.

Wim Hupperetz, als initiatiefnemer van het UvA ErfgoedLab, presenteert het eerste exemplaar van de uitgave UvA ErfgoedLab #2 en #5 aan Frans Blom.

UvA ErfgoedLab
Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129 (Rokin)
1012 GC Amsterdam
http://www.uvaerfgoedlab.nl, Twitter: @ErfgoedLab, Facebook: ErfgoedLab

Voor meer informatie: Jan Bolten,
coördinator UvA ErfgoedLab
j.l.bolten@uva.nl, 06-33964575

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.