Eve: Internationale Fachtagung van de Oldenburgse neerlandistiek, 23-24 september 2011

De Oldenburgse neerlandistiek organiseert op vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2011 een door de DFG ondersteunde ‘Internationale Fachtagung’ met als thema:

‘Profiter selon ses besoins avec ce household common sense’

De receptie van buitenlandse literatuur in Nederland en Vlaanderen sinds 1700

Het prestigieuze project rond de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur nadert langzamerhand zijn voltooiing. De tot nu toe verschenen delen zijn heel verschillend ontvangen, maar in nogal wat recensies is sprake van teleurstelling over het gebrek aan internationale context. Meer specifiek speelt de Nederlandse receptie van buitenlandse literatuur, al dan niet in vertaling, slechts een bescheiden rol.

Paradoxaal genoeg mag het onderzoek naar deze receptie zich in de laatste jaren juist in een opmerkelijke belangstelling verheugen. In verschillende onderzoeksprogramma’s werd en wordt samengewerkt door een rijk geschakeerd gezelschap van zowel extra- als intramurale filologen, afkomstig uit de neerlandistiek, germanistiek, romanistiek, anglistiek, scandinavistiek, vertaalwetenschap etc.

Bij de Oldenburgse ‘Tagung’ zullen 24 onderzoekers zich buigen over de vraag naar de rol die de receptie van buitenlandse literatuur in een geschiedenis van de Nederlandse literatuur zou kunnen of moeten spelen.

Meer informatie over de Tagung (inclusief het programma) is te vinden op de website van de Oldenburgse neerlandistiek:

http://www.niederlandistik.uni-oldenburg.de/55396.html

Belangstellenden kunnen zich wenden tot Jan Oosterholt (jan.oosterholt@uni-oldenburg.de)

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.