Age: 2e Jacob van Lennep-lezing door Joep Leerssen

Jacob van Lennep en het romantisch historisme
In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen, UvA
Donderdag 29 september 2011, 20:00 – 22:00 uur, Spui 25, Amsterdam.

Tweede Jacob van Lennep-lezing, een jaarlijks terugkerende publiekslezing op het terrein van de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw. Met als spreker dit jaar Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

De Europese Romantiek ontwikkelde een nieuwe houding ten aanzien van het (vaderlandse) verleden, bekend als het historisme. Het verleden, vooral de Middeleeuwen, werd ontsloten als inspiratiebron voor schrijvers, architecten, schilders, maar ook voor wetenschappers (historici en filologen) en bewindslieden. Jacob van Lennep speelde op tal van gebieden een sleutelrol in deze ontwikkeling. Hij is een opmerkelijk vertegenwoordiger van de Europese Romantiek in Nederland en van Nederland in de Europese Romantiek.

Jacob van Lennep-lezing
De Jacob van Lennep-lezing is een jaarlijks terugkerende publiekslezing op het terrein van de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw. Zij is, op initiatief van de leerstoelgroep Moderne Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Amsterdam, de Werkgroep De Negentiende Eeuw en Academisch-cultureel centrum Spui 25 te Amsterdam, in het leven geroepen bij gelegenheid van het afscheid van Marita Mathijsen als hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam om de negentiende-eeuwse cultuur onder de publieke aandacht te blijven brengen.

Joep Leerssen
Joep Leerssen (1955) studeerde in Aken en Dublin en is hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1995 tot 2006 was hij directeur van het Huizinga Instituut (het Nederlandse onderzoeksinstituut voor cultuurgeschiedenis). Hij was gasthoogleraar aan Harvard in 2003 en Parnell Fellow aan Magdalene College Cambridge in 2009. In 2008 ontving hij de Spinozapremie en in 2010 werd hij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar. Hij publiceert over Europese literatuur- en ideeëngeschiedenis, zoals National Thought in Europe (2e dr. 2008) en De bronnen van het vaderland (2e dr. 2011). In zijn meest recente boek Spiegelpaleis Europa (2011) onderzoekt hij de rol van mythen en beeldvorming in de Europese identiteitsgeschiedenis.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de link op de website
http://www.hum.uva.nl/actueel/agenda.cfm/F9BF1018-D45D-4BF5-85BB96DF80219D8D

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.