Nws: Een eregalerij

Het is voor zover ik kan zien nog niet aangekondigd bij de DBNL of het Letterkundig Museum, maar sinds een paar dagen is in de app store van Apple een elektronische eregalerij van de Nederlandse literatuur te vinden die door deze twee organisaties in samenwerking met Bibliotheek.nl (die wel al informatie biedt) wordt aangeboden. In de eregalerij staan vijfentwintig gratis downloadbare hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur  – Pijpelijntjes, De boeken der kleine zielen, Liedjes van Gorter – in een elektronische editie, en met extra informatie over de auteurs en soms over het werk.

Er is een mooie selectie gemaakt – het is misschien jammer dat alleen Sara Burgerhart ouder is dan de negentiende eeuw, maar dit zal wel iets te maken hebben gehad met de wens zo toegankelijk mogelijke boeken aan te boeden. Een minpuntje dat nu al door gebruikers in de app store wordt genoemd is dat de lettergrootte niet kan worden aangepast, terwijl sommige boeken met wel erg kleine letters worden weergegeven. Dat is hopelijk een schoonheidsfoutje dat snel kan worden aangepast.
De app is hier te vinden. Overigens kunnen de boeken hier ook worden gedownloaded om met een andere reader te lezen (als ePub, dat wil zeggen, leesbaar op bijna alle lezers behalve de Kindle).

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.