Age: Tiele-lezing 2011

Tiele-lezing 2011: Het nachtkastje ofwel de zoektocht naar de Dikke Man

Op woensdag 27 april, om 15:00 uur, vindt in Theater Diligentia te Den Haag de Tiele-lezing 2011 plaats. Dit jaar spreekt Eppo van Nispen tot Sevenaer over ‘Het nachtkastje ofwel de zoektocht naar de Dikke Man’.

De Tiele-lezing maakt deel uit van het symposium ‘Waardevol Digitaal’ dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Tiele-Stichting. Tijdens dit symposium staan de ontwikkeling van de digitale markt en de (markt)waarde van digitale publicaties centraal.

Het boekenvak moet mee in de strijd om de aandacht van de consument en de concurrentie van buitenlandse aanbieders zoals Amazon, Apple en Google. Wat is de strategie van het vak voor de productie en de distributie van e-books, met welke business-modellen en wie draagt de kosten? Komt er een ‘eigen’ digitaal platform van boekverkopers en uitgevers? Consumenten menen vaak dat alles op het internet gratis is. Hoe belangrijk is het consumentengedrag? Hoe wordt de waarde van het digitale product beschermd? Wat zijn de (on)mogelijkheden van auteursrechtbescherming en alternatieve verdienmodellen? Door de digitalisering komt de relatie tussen kopen en lenen opnieuw aan de orde en daarmee de vraag naar het level playing field tussen boekverkopers en bibliotheek werk. Hierover spreken experts op het gebied van (internet)verkoop, uitgeverij, auteursrecht, bibliotheek en boekpromotie. Aan het slot van de middag worden in een paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Elco Brinkman de bijdragen getoetst aan de opvattingen in de markt. Daarvoor schuiven enkele vertegenwoordigers van grote marktpartijen aan.

Eppo van Nispen tot Sevenaer is directeur van CPNB (Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek). Voorheen was hij onder meer directeur van de modernste bibliotheek van Nederland ‘DOK’ en werkte hij in diverse creatieve en zakelijke functies bij zowel de publieke als de commerciële televisieomroepen.

De Tiele-lezing wordt jaarlijks gehouden onder auspiciën van de Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek. De Dr. P.A. Tiele-Stichting wil de boekwetenschap in Nederland bevorderen. Zij doet dat door het instellen van leerstoelen, het laten uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het (doen) uitgeven van wetenschappelijke publicaties, het organiseren van symposia, congressen en lezingen.

Dit jaar wordt de tiende Tiele-lezing uitgesproken. Voorafgaand aan de lezing wordt de Tiele-Scriptieprijs 2010 uitgereikt. De toegang is gratis. Na afloop wordt u een drankje aangeboden. Inschrijven is mogelijk bij de KVB. Meer informatie vindt u op de website: http://www.kvb.nl.
Tevens verschijnt op 27 april de Tiele-uitgave ‘Boeketje Boekwetenschap’, gepubliceerd door Amsterdam University Press, ISBN 978 90 8964 320 9, €14,50. De Tiele-Stichting biedt alle bezoekers van het symposium een exemplaar aan. Hierna is de uitgave te koop bij de Dr. P.A. Tiele-Stichting en in de boekhandel.

Bezoekadres Theater Diligentia: Lange Voorhout 5, Den Haag.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.