Ten: Machtige Boeken! De Librije van Edam en de Reformatie

Vanaf 2 april vindt in het Edams Museum de tentoonstelling Machtige Boeken! plaats, gemaakt in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De KB heeft sinds 1934 de boeken uit de Librije – de oude bibliotheek – van de Grote Kerk in Edam in bruikleen. Op de tentoonstelling is een aantal daarvan te bewonderen.

Bullinger, vergeten hervormer
De ideeën die via deze boeken verspreid werden waren bijzonder invloedrijk. Er zijn boeken te zien van bekende schrijvers uit de tijd van de Hervorming, zoals Luther, Calvijn en Erasmus. Een aparte plaats neemt de nu vergeten reformator Heinrich Bullinger in. Van deze opvolger van Zwingli zijn maar liefst vijftien boeken in de bibliotheek gevonden. Bullinger bleek in Nederland in de zestiende eeuw heel bekend te zijn; een van zijn boeken was zelfs verplichte kost aan boord van de VOC-schepen!

Ingrijpende overgang
Aan de hand van deze bijzondere boeken wordt getoond hoe ingrijpend de overgang van het katholieke naar het protestantse geloof was. Aansprekende objecten illustreren dit: een uniek wierookvat en kazuifel staan naast een predikantentoga en avondmaalsbeker.

Librije tijdelijk te bezoeken
Daarnaast is een bezoek aan de bijzondere Librije in de Grote Kerk mogelijk. Hier lagen vroeger de boeken ‘aan de ketting’ om diefstal te voorkomen. In de kerk werd ook onderwijs gegeven wat te zien is aan kindertekeningen die in de boeken zijn teruggevonden. Ook zijn er bezittersaantekeningen gevonden, waardoor van een aantal boeken duidelijk is hoe ze in de Librije zijn gekomen.

Details
Datum 02-04-2011 – 23-10-2011
Organisatie Edams Museum & Koninklijke Bibliotheek Den Haag

Praktisch
Locatie
Edams Museum, Damplein 8, Edam
Tijdstip
dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.30 uur
zon- en feestdagen 13.00-16.30 uur
Prijs
standaard € 4,00 | CJP € 3,00 | 65+ € 3,00

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.