Nws: Pas verschenen: Jan Walravens en het experiment


Jan Walravens en het experiment, red. Lars Bernaerts, Hans Vandevoorde & Bart Vervaeck.

Onder het Ginkgo-imprint verscheen zopas het eerste deel uit de SEL-reeks: Jan Walravens en het experiment. In deze bundel artikelen staat het werk van Jan Walravens (1920-1965) centraal. Walravens heeft in de Vlaamse letterkunde een belangrijke rol gespeeld als wegbereider van het literaire experiment. Daarnaast staat hij bekend om zijn diepgravende filosofische essays over onder anderen Kierkegaard, Sade en Sartre. Zijn zoektocht naar vernieuwing komt op vele vlakken tot uiting: hij is literair criticus, kunstcriticus, essayist, romanschrijver en brengt mensen uit het literaire en culturele veld met visie samen.

Het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (SEL) is een VUB-UGent-onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met de experimentele traditie in de Nederlandse literatuur sinds het einde van de negentiende eeuw tot op vandaag. Het wil onderzoek stimuleren en verrichten naar literatuur die bewust afwijkt van de gangbare conventies en op zoek gaat naar formele vernieuwing.

De bundel bevat teksten van Lars Bernaerts, Dirk de Geest, Tine Hendrickx, Tom van Imschoot, Jos Joosten, Liesbeth Plateau, Bart Vervaeck, Else Walravens en Jan Walravens. Uniek is de reproductie in kleur van de nooit eerder gepubliceerde bundel met gedichten en plastisch werk van Albert Bontridder, Florent Welles en Jan Walravens, Die slanke byzonderheid uit 1938, een van de eerste surrealistische getuigenissen in de Nederlandse literatuur.

Te bestellen bij: Academia Press: ISBN: 9789038217079; kostprijs €25; 229p. met vierkleurendruk http://www.academiapress.be/jan-walravens-en-het-experiment.html.

Volgende delen in de reeks:
2. Breuken en bruggen. Moderne Nederlandse literatuur / Hedendaagse perspectieven. Onder redactie van Lars Bernaerts, Carl de Strycker en Bart Vervaeck
3. Paul de Wispelaere, De moderne roman. Onder redactie van Bart Vervaeck

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.