Age: Lezing Belgische cultuurhistoricus Jo TollebeekLezing Belgische cultuurhistoricus Jo Tollebeek
Donderdagavond 24 maart in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag

Drs. J.S.M. Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, nodigt u van harte uit voor de lezing van de Belgische cultuurhistoricus Jo Tollebeek op donderdag 24 maart 2011, ter afsluiting van zijn fellowship bij de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences). Onder de titel: “Mannen van karakter: de wording van de moderne geesteswetenschappen” gaat Tollebeek in op de wetenschappelijke ‘disciplinering’ die oude romantische liefhebberijen als de literatuurstudie omstreeks 1900 ondergingen. De belangrijkste bron voor deze studie zijn de omvangrijke collectie moderne handschriften en het archief van de KB.

Wie waren die mannen van karakter? De bekende literatuurhistoricus Jan te Winkel (1847-1927), die de literatuur wetenschappelijk benaderde, was een van hen. Tegenover mannen als Te Winkel stonden figuren als W.G.C. Byvanck (1848-1925), de bibliothecaris van de KB, die smaak en durf belangrijker vond dan bewaarzucht en dorre rede. Te Winkel en Byvanck: twee personages in een verhaal dat voor beiden in een teleurstelling eindigde.

Jo Tollebeek is de zevende gerenommeerde onderzoeker die zich sinds 2005 aan de KB en het NIAS verbonden heeft. Meer informatie over Jo Tollebeek en het fellowship vindt u op http://www.kb.nl/fellowship.

Vanaf 19.30 uur bent u welkom voor de ontvangst met koffie en thee in de Foyer. De lezing begint om 20.00 uur in de Aula. Aansluitend is er een zaaldiscussie onder leiding van Inger Leemans, hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rond 21.30 uur start de afsluitende borrel.

Voorafgaand aan de lezing en na afloop kunt u de tentoonstelling Geschreven Portretten bezoeken, waar de KB en het Nationaal Archief stukken presenteren uit de levens van bekende schrijvers, politici en andere baanbrekende Nederlanders. Zo zal een portret te zien zijn dat Jan Toorop schilderde van W.G.C. Byvanck, een van de ‘mannen van karakter’. Zie ook: http://www.deverdiepingvannederland.nl.
Voor meer informatie over W.G.C. Byvanck, Jan te Winkel en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, zie het Biografisch Portaal van Nederland: http://www.biografischportaal.nl.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad. De toegang tot de lezing is gratis. Wel dient u zich vooraf aan te melden, bij voorkeur per e-mail via activiteiten@kb.nl maar u kunt ook bellen naar 070-3140592. Het aantal plaatsen is beperkt.

Wij hopen u op donderdag 24 maart te mogen begroeten.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.