Nws: Boekensalon over Gerrit Noordzij


Boekensalon

Gerrit Noordzij: letter & boek

Op donderdag 24 februari a.s. staat de Boekensalon in het teken van Gerrit Noordzij. De invloedrijke typograaf, letterontwerper en schrifttheoreticus heeft zijn archief geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Naar aanleiding van de overdracht van deze belangrijke aanwinst komen grafisch ontwerper Peter van Blokland en boekhistoricus Frans A. Janssen spreken over Noordzij en zijn werk.

Gerrit Noordzij zelf zal de middag afsluiten.

Typograaf, letterontwerper en schrifttheoreticus Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) heeft zijn archief geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het gaat onder meer om ontwerpen voor drukletters, boeken en postzegels, en om studies, brieven en documentatie. Het Archief Gerrit Noordzij vormt een belangrijke aanvulling op de collecties schrift en kalligrafie van de Bijzondere Collecties, in hun soort de grootste in Nederland.

Tussen Gerrit Noordzij en de Bijzondere Collecties bestaan oude banden. Zo werd al eerder door Noordzij archiefmateriaal geschonken en was in de Universiteitsbibliotheek in 1980 een tentoonstelling van zijn werk te zien. Enkele bijzondere objecten, waaronder een in steen gehakte tekst, zijn in het verleden aangekocht met steun van de Vrienden van de Universiteitsbibliotheek.

In het kader van de overdracht van het archief zal Gerrit Noordzij de komende vijf jaar als gastconservator aan de Bijzondere Collecties verbonden zijn. Dit gastconservatorschap behelst onder meer het verzorgen van digitale presentaties over schrift en techniek, die online beschikbaar komen.

Over Gerrit Noordzij
Gerrit Noordzij is internationaal een van de meest invloedrijke letterontwerpers. Hij verwierf als grafisch ontwerper bekendheid met zijn boekomslagen en postzegels. Een groot aantal door hem verzorgde uitgaven behoort tot ‘de best verzorgde boeken’.

Noordzij begon eind jaren ’40 als boekbinder en raakte geïnteresseerd in boekverzorging. Hij past letters in vele technieken toe: van het schrijven met pen of penseel op papier tot het graveren in hout, glas en koper, en het hakken in steen. In 1956 trad hij als productiemedewerker in dienst bij uitgeverij Querido, en daarna, van 1960 tot 1990, doceerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Opvallend veel van zijn studenten verwierven internationaal naam als letterontwerper.

Datum en tijd Boekensalon: donderdag 24 februari 2011, 17.00
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties UvA
Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.