Age: Tentoonstelling Meermanno: Uit de schaduw


Tentoonstelling ‘Uit de schaduw. 20 jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen’.
Van 20 maart t/m 19 juni te zien in Museum Meermanno | Huis van het boek.

Wie is de bibliofiel? Dat is de vraag die centraal staat in deze voorjaarstentoonstelling van Museum Meermanno, het vroegere woonhuis van de bibliofiel bij uitstek: Baron van Westreenen. Bibliofielen blijven het liefst anoniem, maar nu treden achtenvijftig leden van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen met hun mooiste stukken in de openheid.
De meeste boekenliefhebbers bekijken hun bijzondere boeken achter gesloten deuren die zij enkel openen voor gelijkgestemden. De vraag is: waarom? Is het vanwege angst voor vuile handen of vinden zij de boeken te kostbaar en kwetsbaar?

Het is dan ook heel bijzonder dat leden van het Nederlandse Genootschap van Bibliofielen, onder wie Ton Koopman en Piet Buijnsters, in Museum Meermanno voor het eerst uit de schaduw van hun bibliotheken treden en hun mooiste schatten aan het grote publiek tonen. Aan de hand van verhalen en foto’s leert het publiek de verzamelaars beter kennen. Hoe is de liefde voor het boek ontstaan, wat vindt de partner van de verzamelwoede, hoeveel uren brengen ze door in hun bibliotheken en welke opofferingen moeten zij zich getroosten om de begeerde boeken van hun keuze te kunnen verwerven?
De boeken die de leden van het genootschap voor deze tentoonstelling selecteerden, zijn niet alleen interessant als mooie of bijzondere boeken: de keuze wordt gepresenteerd vanuit de focus van de verzamelaar. Fotoportretten van vierentwintig verzamelaars in hun eigen omgeving en persoonlijke voorwerpen completeren de tentoonstelling.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Uit de schaduw. Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen, red. Edwin Bloemsaat en Isa de la Fontaine Verwey- le Grand (e.a.). Uitgeverij De Buitenkant, ontwerp: Hansje van Halem, ca. 400 pagina’s, genaaid gebonden in linnen, isbn 978 94 90913 07 6, prijs: ca. € 29,50.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30 Den Haag
Tel. 070 3462700

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.