Lit: Te verschijnen: Maurits Verhoeff ‘Verlangen zonder te weten waarnaar’

In januari is het 100 jaar geleden dat Nescio’s debuut, het verhaal ‘De uitvreter’, in De Gids verscheen. Op 25 juli is het 50 jaar geleden dat hij overleed.

In januari verschijnt bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen verlangen zonder te weten waarnaar. Hierin beschrijft Nescio-kenner Maurits Verhoeff het leven en werk van Nescio, pseudoniem van J.H.F. Grönloh (1882-1961).

Zijn bekende verhalen ‘De uitvreter’ en ‘Titaantjes’ behoren nog steeds tot de meest gelezen klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Nescio creëerde personages die ook voor hedendaagse lezers even herkenbaar als vermakelijk zijn.

verlangen zonder te weten waarnaar is met zijn bijna 300 pagina’s een must voor elke Nescio-liefhebber.

verlangen zonder te weten waarnaar bevat een rijke verzameling artikelen over de schrijver van onvergetelijke verhalen als ‘De uitvreter’ en ‘Titaantjes’. Met veel gevoel voor detail beschrijft Maurits Verhoeff de geschiedenis van de kolonie Tames, die Grönloh met zijn vrienden in het Gooi probeerde op te zetten. Ruim dertig jaar werkte Grönloh bij de Holland-Bombay Trading Company. Wat deed hij bij deze handelsmaatschappij en hoe verhield de zakenman Grönloh zich tot de schrijver Nescio? De diverse onthullingen van het pseudoniem van Nescio vormen een vermakelijke geschiedenis. Een beeldbiografie van 32 pagina’s toont leven en werk van Nescio in tal van niet eerder gepubliceerde of onbekende afbeeldingen. In ‘Titaantjes van goede wil’ wordt het groepsgevoel en de daarbij behorende idealen van Nescio’s ‘aardige jongens’ in verband gebracht met de ideeënwereld van Jules Romain. Ook opgenomen zijn de boze brieven die Grönloh schreef aan de Bond Heemschut over de aantasting van de Hollandse natuur. Ten slotte beantwoordt Verhoeff de vraag of het Natuurdagboek het werk is van een mysticus.

Deze bijzondere uitgave, in de tijdloze vormgeving van Piet Gerards, geeft een rijk geschakeerd beeld van Nescio’s leven en werk.

Maurits Verhoeff studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1996 tot 2004 was hij redacteur van het literair-historische tijdschrift De Parelduiker. Tegenwoordig is hij docent wiskunde. Eerder publiceerde hij over Nescio Is u Amsterdammer? Ja, Goddank, een literaire wandeling door het Amsterdam van Nescio.

288 pagina’s | € 29,50 | circa 200 illustraties, de helft full colour | genaaid gebrocheerd, met flappen | vormgeving Piet Gerards Ontwerpers | isbn 978 90 5937 266 5

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.