Lit: Te verschijnen: januarinummer Onze Taal

In het januarinummer van Onze Taal onder meer:

 • Martine Tanghe: “Meertalig zijn helpt relativeren”: interview met H.K.H. Prinses Mathilde
  Prinses Mathilde van België leeft en werkt in een tweetalig land. Wat betekent dat in de praktijk? Een gesprek over fascinatie voor taal.
 • Berthold van Maris: Hoe is taal ontstaan?: taalwetenschapper Jelle Zuidema over ‘evolutionaire taalkunde’
  De laatste jaren is er weer veel belangstelling voor de vraag hoe wij aan ons taalvermogen komen. Onderzoeker Jelle Zuidema volgt de ontwikkelingen op de voet.
 • Gaston Dorren: Onwillige praatspieren: taal- en spraakstoornissen [2]: stotteren en broddelen
  Stotteraars en broddelaars weten wat ze willen zeggen en kunnen hun gedachten ook prima formuleren, maar goed verstaanbaar articuleren lukt vaak niet. Hoe komt dat, en hoe komen ze ervanaf?
 • Arjen van Veelen: ‘En voorts door alle andere wegen en middelen rechtens’: de dreigtaal van de aanmaning
  Wat voor taal wordt er zoal gebruikt in aanmaningen en incassobrieven? Arjen van Veelen onderzocht een aantal gevallen en constateerde flinke verschillen.
 • Marc van Oostendorp: De tragische dood van een taalgeleerde: Lei Limpens schrijft biografie over Willy Dols
  Hij werd door zijn vakgenoten als de meest veelbelovende jonge taalkundige beschouwd. Toch zou de Sittardenaar Willy Dols nooit hoogleraar worden. Zijn stadsgenoot Lei Limpens schreef een biografie over deze vurige geleerde, die dit jaar 100 zou zijn geworden.
 • Verder een stukje over de taal van snelheidsboetes en een interview met cabaretier François Beckers over stotteren. Ook is er een nieuwe column van Aaf Brandt Corstius: ‘Van Aaf tot z’ en de nieuwe serie ‘Onze taal is de beste’, deze eerste keer over de weelde van de Nederlandse verkleinwoorden.

Kijk voor de volledige inhoudsopgave op http://www.onzetaal.nl/tijdschr/1101.php.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.