Lit: Pas verschenen: Standaardtalen in beweging, onder redactie van Marijke van der Wal en Eep Francken.

Standaardtalen zijn onderwerp van discussie. Toenemende variatie zou de ondergang van standaardtalen inluiden. Hoe reëel is die dreiging voor het Afrikaans in Zuid-Afrika en voor het Nederlands in Nederland en Vlaanderen?

Standaardtalen in beweging gaat in op actuele vragen over standaardisatie, destandaardisatie en de positie van standaardtalen. Het presenteert een nieuwe kijk op aspecten van het standaardisatieproces in het verleden en geeft inzicht in huidige ontwikkelingen in variëteiten van het Afrikaans en het Nederlands. Ook worden de veranderde positie van het Afrikaans na de Apartheid en mogelijk functieverlies van het Nederlands belicht. Daarbij komt ook Abram de Swaans opmerkelijke benadering van het wereldtalenstelsel aan de orde.

De verschillende bijdragen geven gezamenlijk het beeld van een intrigerend onderzoeksveld met standaardtalen die in beweging zijn en blijven. Ze zijn geschreven door de beste specialisten van verschillende generaties taalkundigen uit Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika: Cor van Bree, C. Jac. Conradie, Jacques Van Keymeulen, Ernst Kotzé, Judith Nobels, Jan Noordegraaf, Gijsbert Rutten, Gerald Stell, Reinhild Vandekerckhove, Rik Vosters, Marijke van der Wal en Vic Webb. Het boek is opgedragen aan hun collega Hans den Besten, verbonden aan de UvA en de Universiteit Stellenbosch, op 19 juli j.l. overleden.

Standaardtalen in beweging telt 218 bladzijden en kost voor particulieren € 22,50 (excl. verzendkosten). Het boek is te bestellen bij de Stichting Neerlandistiek VU, De Boelelaan 1105, NL – 1081 HV Amsterdam (ISBN 978-90-8880-015-3), of bij Nodus Publikationen, Postfach 5725, D-48031 Münster, BRD (ISBN 978-3-89323-763-0) (http://elverdissen.dyndns.org/~nodus/nodus.htm).

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.