Age: Publieksdag UCEMS ‘Van haat tot liefde: emoties in de vroegmoderne tijd’, Utrecht, 22 jan. 2011

VAN HAAT TOT LIEFDE: EMOTIES IN DE VROEGMODERNE TIJD
Publieksdag UCEMS (Utrecht Centre for Early Modern Studies), Universiteit Utrecht

Praktische gegevens
Datum: zaterdag 22 januari 2011
Aanvang: 12h30. Einde: 17h15
Locatie: Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht
Toegang gratis, gelieve aan te melden via GW_Renaissance@uu.nl

Inhoud & programma
Op zaterdag 22 januari 2011 organiseert het Utrecht Centre for Early Modern Studies(UCEMS) zijn tweede publieksdag, onder de titel “Van haat tot liefde: Emoties in de vroegmoderne tijd”.
Tijdens deze dag presenteren vooraanstaande wetenschappers aan de Universiteit Utrecht hun ideeën over de rol van emoties in de vroegmoderne tijd. Iedereen met een interesse in de vroegmoderne Nederlandse cultuur is op deze dag van harte welkom.

Tegenwoordig vinden we het heel normaal om emoties tegenover ratio te plaatsen. Maar hoe zat dat eigenlijk in de vroegmoderne tijd? Welke rol speelden emoties bij het maken van keuzes in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het vinden van een huwelijkspartner of in brieven? En hoe droegen kunstuitingen bij aan de opwekking of juist de beheersing van emoties? Klopt het bijvoorbeeld dat protestantse kunst beheerst was, en katholieke kunst juist emoties opriep? En in hoeverre mochten emoties het wetenschappelijk denken of religieus handelen bepalen?

Na een openingslezing door dr. Kristine Steenbergh, met als titel “Een kleine cultuurgeschiedenis van de emoties”, gaan we in een drietal interdisciplinair georganiseerde sessies op zoek naar de rol van emoties in de vroegmoderne tijd. Sprekers zijn prof. dr. Floris Cohen en prof. dr. Theo Verbeek (over emoties en wetenschap); dr. Jo Spaans, dr. Els Stronks en Tanja Kootte (over emoties in kunst en religie); en prof. dr. Maarten Prak en dr. Willemijn Ruberg (over emoties in het dagelijks leven).

Zie voor meer informatie en een uitgebreid programma: http://www.let.uu.nl/renaissance.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.