Ove: Overleden: Willem Barnard / G. van der Graft (15 aug. 1920 – 21 nov. 2010); eerbetoon Letterkundig Museum

Op de leeftijd van negentig jaar is op 21 november in Utrecht dichter en theoloog Willem Barnard overleden. Barnard publiceerde onder het pseudoniem Guillaume van der Graft velerlei dichtbundels. Hij ontving meerdere onderscheidingen voor zijn werk. Zie voor een overzicht van zijn leven en werk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Barnard. Naar aanleiding van zijn overlijden wijdt het Letterkundig Museum te Den Haag een kleine tentoonstelling aan Guillaume van der Graft.

Van der Graft is vooral bekend als theoloog, psalmberijmer en dichter. Hij publiceerde een groot aantal dichtbundels, die in 1982 in twee delen werden verzameld. Later volgden onder meer Lijfeigen (2003), een bundeling liefdesgedichten, en Een zon diep in de nacht (2009), theologische overdenkingen en fragmenten uit zijn dagboeken. Voor zijn werk werd Van der Graft regelmatig onderscheiden, onder andere met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Dr. C. Rijnsdorp Prijs. Over Van der Graft is heel persoonlijk geschreven door zijn zoon, de dichter en essayist Benno Barnard.

Het museum toont onder meer handschriften, een dagboek en een rijmprent, geschreven ten behoeve van de slachtoffers van de Watersnoodramp. Onder de diverse foto’s die te zien zijn, bevindt zich ook een portret met zijn zoon, Benno Barnard. Brieven aan Martinus Nijhoff en Bert Bakker completeren de kleine tentoonstelling.

Dit eerbetoon aan Van der Graft valt in de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen die het Letterkundig Museum wijdt aan belangrijke gebeurtenissen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit. De tentoonstelling is vanaf heden de bezoeken. Momenteel is er in het museum ook aandacht voor Harry Mulisch.

Nadere informatie: http://www.letterkundigmuseum.nl.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.