Nws: Letterkundig Museum verwerft literaire nalatenschap Marten Toonder

Het Letterkundig Museum verwerft de literaire nalatenschap van Marten Toonder (1912-2005). De Erven Marten Toonder dragen via de successieregeling* het belangwekkende archief woensdag 1 december over aan het Rijk, dat het heeft uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Namens de staat geeft Instituut Collectie Nederland (ICN) het vervolgens in beheer aan het Letterkundig Museum. De belangrijkste stukken uit het omvangrijke archief van de schrijver en tekenaar zijn de circa tienduizend bewaard gebleven originele Tom Poes-stripstroken. Maar ook opzetjes, schetsen en originelen van zijn andere series, zoals Kappie, Panda en Koning Hollewijn, zijn in het archief te vinden.

Verder bestaat de collectie uit een groot aantal vroege illustraties, illustraties uit de oorlogstijd, vrijwel alle originele covertekeningen van de reeks Bommel-pockets en vrij tekenwerk, evenals versies van zijn autobiografie, correspondentie, onderscheidingen en merchandise. Daarnaast bevat de collectie veel persoonlijk materiaal, zoals familiefoto’s, agenda’s, fanmail en huisraad. Ook behoren delen van de nalatenschap van Marten Toonder sr, schrijver Jan Gerhard Toonder en Toonders vrouw, tevens schrijfster/illustratrice, Phiny Dick tot de aanwinst.

Het Letterkundig museum (www.letterkundigmuseum.nl) wijdt een kleine tentoonstelling aan de belangrijke collectie. Hierin zullen naast enkele van de Tom Poes-stripstroken onder meer de oorkonde van de Stripschapprijs en een karikatuur door Siegfried Woldhek te zien zijn. Deze en andere hoogtepunten uit het archief zijn vanaf woensdag 1 december te bewonderen. De expositie valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.


* De successieregeling biedt erfgenamen de mogelijkheid om de aanslag successierecht (deels) te voldoen door de overdracht aan het rijk van belangrijke kunstwerken. Particulieren (verzamelaars en kunstenaars) kiezen er bewust voor hun kunstwerken na te laten aan het rijk en niet aan één bepaald museum te schenken. Als deze voorwerpen niet direct in beheer worden gegeven aan een van de voormalige rijksmusea, komen deze voorwerpen in beheer bij het ICN. Daar komen ze in de ICN-collectie, waar ze administratief bij elkaar blijven maar fysiek geplaatst kunnen worden waar ze het best functioneren. Voor wat betreft de werken van Marten Toonder is dat het Letterkundig Museum.

 

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.