Lit: Pas verschenen: Novellen van Fred Penninga

Fred Penninga, Met uitzicht op het plein; Berlijn 10 mei 1933, Neurenberg 20 november 1945

Het boek bevat twee novellen. Hierin wordt het dilemma geschetst van de schrijver Bertold Bürger; ooit het zelfgekozen pseudoniem van de meer bekende Erich Kästner. De eerste novelle speelt in Berlijn, op 10 mei 1933, de dag waarop ‘de boekverbranding’ plaatsvindt. Bürger is daarbij als anonieme toeschouwer aanwezig en ziet hoe ook zijn boeken in vlammen opgaan.

De tweede novelle beschrijft de eerste dag van het Neurenbergproces, op 20 november 1945. Bürger is daarbij – ditmaal als officiële ‘waarnemer’ – aanwezig. Het boek lijkt te gaan over het nazisme en de Tweede Wereldoorlog, maar gaat vooral op zoek naar een andere laag. Penninga beschrijft het thema van de strijd tussen moeten schrijven (je bent schrijver of niet)… en dat niet kunnen (omdat een oorlog dat in de weg staat).

De prijs van het boek (gebonden met stofomslag en leeslint, 12,5 x 20,5 cm, 174 pagina’s, ISBN 978-90-70908-04-1) bedraagt EUR 20. Het is te verkrijgen door overmaking van dat bedrag op ING-bankrekening 19.12.112 ten name van Uitgeverij Flanor in Nijmegen, onder vermelding van ‘Penninga’. Als u betaalt via elektronisch bankieren, vergeet dan niet uw adresgegevens toe te voegen. Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling zonder verdere kosten bij u thuis afgeleverd. Voor betalingen vanuit het buitenland geldt: het IBAN-rekeningnummer is: NL20INGB0001912112. De BIC-code van ING-bank is: INGBNL2A. Daarnaast vraagt ING-bank het vermelden van het bankrekeningnummer (19.12.112) en de volledige adresgegevens van Uitgeverij Flanor (zie hieronder).

Uitgeverij Flanor geeft sinds 1987 op bescheiden schaal boeken uit op het gebied van de Nederlandse literatuur(geschiedenis). Jan J. van Herpen (†), Willem Huberts en Gerben Wynia vormen de redactie. Zie hieronder voor de nadere (adres)gegevens. Een fondslijst is beschikbaar op de website.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.