Lit: Pas verschenen: Het ideale boek

Het ideale boek; honderd jaar private press in Nederland 1910-2010. Paul van Capelleveen en Clemens de Wolf (red.)

Het ideale boek geeft voor het eerst een overzicht van de honderdjarige Nederlandse private press-beweging: een relatief klein, maar uitermate dynamisch, creatief en invloedrijk onderdeel van de Nederlandse boekcultuur. Strevend naar Het Ideale Boek maakten, en maken nog steeds, gepassioneerde boekenliefhebbers thuis bijzondere uitgaven. In kleine oplagen, op bijzonder papier, vaak met een speciaal gemaakt lettertype en met veel aandacht verzorgd.

Dit rijk geïllustreerde overzicht voert van de pioniers – J.C. Bloem, J. Greshoff, P.N. van Eyck en J.F. van Royen – via internationaal bekende kunstenaars als S.H. de Roos en H.N. Werkman tot de enthousiaste en pragmatische drukkers die tegenwoordig in de marge van het boekenvak opereren; en van op een handpers gedrukte boeken, via rijmprenten en oorlogsdrukken tot hedendaagse digitaal gemaakte boeken.
Behalve de recente geschiedenis van de private press komen in Het ideale boek ook de voorlopers tot in de zestiende eeuw aan bod. Daarnaast wordt de relatie met de Nederlandse literatuur beschreven en natuurlijk blijft ook de verzamelaar van private press-uitgaven niet buiten beeld.

Met bijdragen van Paul van Capelleveen, Marieke van Delft, Sjoerd van Faassen, Lisa Kuitert, Ellen van Oers, Reinder Storm, Kees Thomassen en Clemens de Wolf.

Dit boek verschijnt bij de tentoonstelling ‘Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland 1910-2010’ in Museum Meermanno (in samenwerking met de KB) van 20 november 2010 tot en met 20 februari 2011.

Uitgeverij Vantilt, ISBN 9789460040603 NUR 615
gebonden, 24,5×31,5 cm, geheel geïllustreerd in kleur
256 pagina’s, € 34,95

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.