Hora est!: Promotie: Inge Broekman, 17 november 2010, Universiteit van Amsterdam

Constantijn Huygens hield zijn mening over kunst voor zich
Woensdag 17 november 2010, 12:00 uur
Promotie: Mw. I. Broekman/ Kunstgeschiedenis
Promotor: dhr. prof. dr. E.J. Sluijter en dhr. prof. dr. J.M. Koppenol

Constantijn Huygens, de kunst en het hof
Inge Broekman plaatste de voor de kunst belangrijke en bekende bronnen rondom de dichter Constantijn Huygens – zijn autobiografie, brieven van Rembrandt en documenten rondom de Oranjezaal – in het grote geheel van zijn uitspraken over de kunsten. Huygens (1596-1687) was kunstkenner, liefhebber van de schilderkunst, maar ook secretaris van stadhouder Frederik Hendrik. Uit dit onderzoek blijkt echter dat hij in zijn poëzie geen mening gaf over contemporaine schilders, dat hij geen kunstverzameling bezat met belangrijke meesters en dat hij niet aantoonbaar invloedrijk was als secretaris waar het artistieke beleid van de stadhouders betrof. In zijn gedichten functioneerde kennis over kunst als sociale strategie. In zijn huis hingen bovenal portretten van mensen die voor Huygens van belang waren. Zijn taken aan het hof waar het kunstzaken betrof waren van coördinerende aard. Huygens’ kunstkennerschap hoorde bij zijn positie als hoveling. Hij stuurde het hof niet, maar volgde, als dienende hoveling zonder adellijke achtergrond, wel de hofconventies . Kunstkennerschap diende geen ander doel dan het consolideren van de Huygensdynastie.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.