Eve: Kamermans Kermis: Grijs, Amsterdam, De Balie, donderdag 11 november

donderdag 11 november, 20.00 uur / € 7 / € 5

Donderdag 11 november organiseert De Balie in samenwerking met DVD-label Wholphin en digitaal cultureel magazine De Optimist de tweede aflevering van Kamermans Kermis. In dit eigenwijze programma fileren en ontleden wij op de typische, multidisciplinaire Kamermans manier iedere maand een ander thema. Deze maand als thema: Het Grijze Gebied.

In het grijze gebied is het onduidelijk wanneer iemand de grens overschrijdt, dat maakt het grijze gebied zo interessant. Grenzen zijn alomtegenwoordig en worden als bijzonder logisch gezien, terwijl ze vaak subjectief en cultuur gebonden zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grens tussen kunst en kitsch, maar ook voor de grens tussen leven en dood.

Die is bij de mens namelijk minder omineus dan het lijkt. In de korte fictiefilm Cold & Dry laat een heel dorp zich invriezen om de dood uit te kunnen stellen. De documentaire Nutkin’s Last Stand toont een actiegroep die zich inzet voor het behoud van de oranje eekhoorn en zonder enig berouw hele populaties grijze eekhoorns afmaakt. Brent Hoff, samen met Dave Eggers één van de oprichters van Wholphin, zal enige tekst en uitleg geven rondom de films.

Daarnaast zal Mette Gieskes, docent kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, de avond van een wetenschappelijk tintje voorzien. Zij gaat in op de vraag of pogingen om kunst grenzeloos en vernieuwend te houden niet tevergeefs zijn als grenzen juist ons gedrag, ons denken en daarmee ook onze creaties hebben bepaald?

Ook de schrijvers van De Optimist geven in deze aflevering natuurlijk hun visie op het grijze gebied, met deze week korte verhalen van Basje Boer en Niña Weijers.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.kamermanskermis.nl voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.