Ove: Arno van der Plank (1947-2010)

Door: Karel Bostoen

I.M. Arno van der Plank (5 januari 1947-14 september 2010)

Onlangs is de uitgever en leraar Nederlands A.N.W. van der Plank op 63-jarige leeftijd overleden. De laatste paar maanden leed hij aan een kwaadaardige vorm van longkanker. Hij behoort tot die generatie MO-Nederlands afgestudeerden die – gegrepen door het virus van het filologische bedrijf – publiceerden ondanks de eisen die hun dagelijkse beroep aan hen stelden. Bij het grote publiek zal hij het meest bekend zijn vanwege zijn Namenboek, de herkomst van onze voornamen en de hiervan afgeleide achternamen, waarvan vier drukken zijn verschenen. Binnen de neerlandistiek was hij evenwel vooral bekend als de man achter Uitgeverij Sub Rosa.

De uitgeverij heette in Deventer te zijn gelokaliseerd, maar in feite gebeurde alle werk aan de Oerdijk 111d van het nabijgelegen Lettele. Daar verschenen reeksen als Populair proza uit de 17de en 18de eeuw (vijf deeltjes in de periode 1982-1985), de Deventer drukken (vier deeltjes in de periode 1984-1987), de Facsimile-edities der Lage Landen, alias FELL (vijf deeltjes in de periode 1982-1986) en de Deventer Studiën (elf delen – waaronder een aantal proefschriften – in de periode 1987-1990). Daarnaast gaf Sub Rosa ook twee bekende wetenschappelijk tijdschriften uit: de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman (jaargangen 6 t/m 12 in de periode 1983-1989) en de eerste zes jaargangen van De Zeventiende Eeuw (in de periode 1986-1990).

Deze ongebreidelde activiteiten in een vrij korte tijdspanne maakten dat Arno van der Plank daarvoor een zware tol betaalde. Een zware hartoperatie eind jaren tachtig dwong hem zijn uitgeverswerk stop te zetten. Maar het uitgeversbloed kroop waar het niet kon gaan, dat bewees zijn website http://www.amore-et-labore.nl waarop een flink aantal geheel gefotografeerde werken op cd of dvd te vinden zijn, waaronder kaart-, goochel- en toverboeken, reisboeken en zeer veel school- & kinderboeken uit de 18de en 19de eeuw.

Het laatste decennium was hij druk in de weer in verschillende bibliotheken om een digitale bibliografie aan te leggen van Nederlandstalige drukken van vóór 1801. Hij heeft nog mogen beleven dat die op Internet beschikbaar kwam onder: http://www.subrosabooks.nl.

Arno van der Plank was in de omgang een heel sympathiek persoon, die na een jarenlang verblijf in Australië niet helemaal meer kon aarden in de Nederlandse samenleving. Hij had een voorkeur voor Nederlandstalige, libertijnse, historische literatuur, wat bij de meer traditioneel ingestelde vakgenoten niet echt in de smaak viel. Vergeven werd hem evenwel veel, want hij was ook een heel harde werker met een wakker oog had voor de praktische kanten van het neerlandistieke geleerdenbedrijf. Kortom, hij hoorde tot een zeldzaam soort mensen dat bij ons zelden of nooit op hun waarde wordt geschat.

Karel Bostoen

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.