Nws: Ronald Giphart nieuwe Schrijver op Locatie VU

Giphart kiest als thema ‘omzien in verwondering’

Ronald Giphart wordt per 1 februari 2011 de nieuwe Schrijver op Locatie van de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze rol zal hij discussies aanzwengelen, een bijdrage leveren aan colleges, en het kerstgeschenk 2011 voor de VU schrijven. Ook organiseert hij activiteiten voor en met studenten en speelt een actieve rol bij de populaire schrijvershuisbezoeken (studenten en Schrijver op Locatie bezoeken samen een collega-schrijver, voor een gesprek in diens woon- of werkkamer).

Omzien in verwondering
Als overkoepelend thema voor zijn activiteiten koos Giphart voor ‘omzien in verwondering’, met een knipoog naar een bekend boek van Annie Romein-Verschoor. Verwondering is de basis van alle wetenschap voor Giphart. Verwondering alsen bijna geamuseerde verbazing over hoe de wereld in elkaar zit.

Andere Schrijvers op Locatie
Ronald Giphart is de opvolger van Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Zijn aanstelling duurt een jaar en loopt tot 1 februari 2012. Hij is gestationeerd bij de Faculteit der Letteren.

Biografie
Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden romans als Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). Ook publiceerde Giphart het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen. Zijn novelle Gala, Boekenweekgeschenk 2003, verscheen in een nationale recordoplage (780.000 exemplaren).

Op 7 november presenteert uitgeverij Podium Gipharts nieuwe roman, IJsland.

bron: Persbericht VU, 25-10-2010

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.