Nws: Gedichtendag 2011 (op 27 januari 2011) en ander poëzienieuws

‘Nacht’ als thema van Gedichtendag 2011 op donderdag 27 januari a.s. heeft na de bekendmaking tot veel enthousiaste reacties geleid, net als het nieuws dat Remco Campert de Gedichtendagbundel 2011 schrijft. Inmiddels weten we ook wie het Gedichtendagessay schrijft en afgelopen maandag is ook nog eens bekendgemaakt wie de genomineerden zijn voor de VSB Poëzieprijs 2011 die op de vooravond aan Gedichtendag wordt uitgereikt. Lees snel verder!

Op de website www.gedichtendag.com vind je steeds het laatste nieuws over Gedichtendag: over het thema ‘Nacht’, over de lessuggesties, over de prijzen die worden uitgereikt, maar ook en vooral over alle activiteiten die overal in het land worden georganiseerd. Kijk dus snel. En organiseer je een actviteit voor Gedichtendag, vergeet die dan niet online te zetten.

Binnenkort kunnen we meer laten zien van de vormgeving en wordt ook de website in de kleuren van 2011 gestoken. Bovendien zijn de lessuggesties voor het basisonderwijs en voortgezet/secundair onderwijs zo goed als af. Bestel ze direct en je ontvangt ze in november gratis per e-mail.


Jan Lauwereyns schrijft Gedichtendagessay 2011

De Vlaamse dichter, wetenschapper en expat Jan Lauwereyns (°1969) is de auteur van het vierde Gedichtendagessay. Het essay is de beschouwende tegenhanger van de Gedichtendagbundel. Jaarlijks nodigt het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een bekende Vlaamse dichter uit tot het schrijven ervan. Lauwereyns’ essay De smaak van het geluid van het hart is een hoogstpersoonlijk pleidooi voor de poëzie.

Het Gedichtendagessay verschijnt op Gedichtendag en wordt uitgegeven en verspreid door het Poëziecentrum (Vlaanderen) en De Bezige Bij (Nederland).


Genomineerden VSB Poezieprijs 2011 bekend

De jury van de VSB Poëzieprijs 2011 heeft dichtbundels van Armando, Paul Bogaert, Eva Cox, Kreek Daey Ouwens en Henk van der Waal genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2011. De winnaar van de VSB Poëzieprijs ontvangt een geldbedrag van EUR 25.000,- en krijgt de kans het internationale podium te betreden tijdens het Poetry International Festival 2011. Op 26 januari 2011, op de vooravond van Gedichtendag, zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt. Op uitnodiging van de stad Utrecht vindt de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011 in het Stadhuis van Utrecht plaats.

De dichters ontvangen hun nominatie voor de volgende bundels:
Armando voor Gedichten 2009 – Uitgeverij Augustus, 2009
Paul Bogaert voor de Slalom soft – Uitgeverij Meulenhoff/Manteau, 2009
Eva Cox voor een twee drie ten dans – Uitgeverij De Bezige Bij, 2010
Kreek Daey Ouwens voor De achterkant – Uitgeverij Querido, 2009
Henk van der Waal voor Zelf worden – Uitgeverij Querido, 2010

Traditiegetrouw verschijnt na de prijsuitreiking bij De Arbeiderspers een nieuwe editie van de bloemlezing De 100 beste gedichten, dit jaar gekozen door juryvoorzitter Maaike Meijer. School der Poëzie organiseert met de genomineerden poëzielessen, schrijfopdrachten, PoëzieClips, PoëzieRevues, debatten en een landelijke manifestatie voor kinderen en jongeren uit heel Nederland in het project vers.


Volg Gedichtendag op Facebook

Niet helemaal nieuw meer maar met 1618 ‘mensen die dit leuk vinden’ inmiddels wel goed op stoom: Gedichtendag is sinds vorig jaar te volgen op Facebook. Je vindt er alle nieuwtjes over Gedichtendag en de reacties erop, tips en bijdragen van liefhebbers verspreid over Nederland en Vlaanderen. Sluit je aan via www.gedichtendag.com of klik hier.

Gedichtendag wordt gecoördineerd door Poetry International (Nederland) en Stichting Lezen (Vlaanderen) en mede mogelijk gemaak door Turing Foundation.


 

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.