Lit: Vooys 28.3: ‘Over de grens: dossier internationale neerlandistiek’

Terwijl anderen deze zomer rust zochten in het buitenland, zocht Vooys er naar neerlandici. Een zoektocht die een themadossier opleverde over ‘internationale neerlandistiek’ met vier artikelen van neerlandici die in het buitenland werkzaam zijn.

• De Italiaanse wetenschappers Simona Brunetti en Marco Prandoni openen deze Vooys met een gezamenlijk artikel over het Herla-project dat ingeleid wordt door Els Stronks. Brunetti gaat in op dit vernieuwende archiveringssysteem met informatie over de befaamde familie Gonzaga en Prandoni schrijft over het bezoek van de kleurrijke Vincenzo Gonzaga aan de Republiek der Verenigde Provinciën in 1608.
Jan Konst, hoogleraar Niederländische Philologie aan de Frei Universität Berlin, verhaalt op amusante wijze over zijn inzichten over de comparatieve neerlandistiek en laat zien hoe Nederlandse schrijvers in Berlijn altijd ruzie krijgen met hun Duitse buurman.
• Emeritus hoogleraar aan Berkeley Johan Snapper houdt een persoonlijk relaas over het voortdurende gevecht om erkenning dat Dutch Studies binnen de academische wereld in Noord-Amerika levert. Hij pleit voor een betere samenwerking tussen internationaal opererende neerlandici om de veranderende wetenschap het hoofd te kunnen bieden.
Ralf Grüttemeier, hoogleraar Nederlandse Letterkunde in Oldenburg, belicht via een Duitse casus hoe rechters worstelen met de autonomieclaim waar literaire auteurs zich op kunnen beroepen en trekt daarbij paralellen met de Nederlandse situatie.
• Voor het eerst besteedt Vooys aandacht aan de internationaal veelgelezen Cees Nooteboom. In een essay spreekt Harry Bekkering gepassioneerd en vakkundig onderbouwd zijn bewondering uit voor Nootebooms oeuvre.
• Ook Vooys-redacteuren Emy Koopman en Maarten van de Graaff overschreden de landsgrenzen en interviewden in Brussel de Vlaamse schrijver David van Reybroeck. Zij concentreerden zich voornamelijk op het schrijverschap van deze enerverende Belg.
• In De Kop van Jut! maakt Jeanette den Toonder korte metten met het vermeende schrijverschap van Michel Houellebecq: volgens Den Toonder een provocateur pur sang.
• In de rubriek In de kast! pleit Jaap Faber, lector aan de Universiteit van Boekarest, voor een plek in uw boekenkast voor jeugdliteratuurschrijver Guus Kuijer.
• De derde column dit jaar over literair vertalen werd geschreven door Arthur Langeveld. Hij vertelt over de moeilijkheden die opspelen bij het vertalen van de Rus Karamazov.
Sven Vitse bespreekt A Literary History of the Low Countries onder redactie van Theo Hermans en Wilbert Smulders behandelt het boek Inleiding literatuurgeschiedenis voor de internationale neerlandistiek door Judith Gera en A. Agnes Sneller. Daarnaast recenseert onze eigen redacteur Emy Koopman Gothic-postmodernism van Maria Beville.

Nog niet bekend met Vooys?
Vooys, het grootste literair-wetenschappelijke tijdschrift van Nederland, begon ooit als gestencild instituutsblaadje van de opleiding Nederlands aan de Universiteit van Utrecht. In 1982 werd het een zelfstandig tijdschrift over Neerlandistiek. Gedurende de afgelopen decennia is Vooys, onder redactie van vele generaties studenten, uitgegroeid tot een serieus literair-wetenschappelijk tijdschrift met zo’n zeshonderd lezers, dat een podium biedt aan zowel gevestigde wetenschappers als aan talentvolle studenten. Niet zelden brengt Vooys interessante themadossiers, bijvoorbeeld Religiekritiek of Muziek en literatuur, waarin de onderwerpen interdisciplinair worden benaderd. Kijkt u voor meer informatie op www.tijdschriftvooys.nl.

 

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.