Lit: Intekening op feestbundel voor Guido de Baere over Middelnederlandse geestelijke letterkunde

Guido de Baere werd in 2006 gevierd bij zijn emeritaat als professor bij het Ruusbroecgenootschap. Nu hij de zeventigjarige leeftijd bereikt en zich onverminderd blijft wijden aan de studie van de Middelnederlandse geestelijke letter­kunde, verschijnt een hulde-album met bijdragen van collega’s. Daarnaast bevat de bundel een heruitgave van een zevental van Guido de Baere’s belangrijkste artikelen, waarin Ruusbroec de centrale figuur vormt, zoals dat ook in zijn wetenschappelijke loopbaan het geval was.

De 24 bijdragen van collega’s bestrijken het brede veld van de geestelijke letterkunde in de Lage Landen. Natuurlijk is er aandacht voor Ruusbroec, zijn leer en zijn teksten, en zijn Europese invloed via verschillende edities en vertalingen. Daarnaast worden aspecten van belangrijke verwante mystici belicht: Hadewijch, Eckhart, Marguerite Porete, Thomas a Kempis, Bernardus. Andere bijdragen passen bij de brede belangstellingssfeer van Guido de Baere: middeleeuws grammatica-onderwijs, de arbeid van vrouwelijke kloosterkopiisten, een bijzonder Middelnederlands verzamelhandschrift met tekeningen, catechetische teksten en boekrollen. Een drietal bijdragen over jezuïeten bedrijvig in letteren en maatschappij, vroeger en nu, vervolledigt deze feestbundel voor de collega en vriend Guido de Baere.

Intekening op de feestbundel voor Guido de Baere, getiteld De letter levend maken, onder redactie van Kees Schepers en Frans Hendrickx, ca. 700 p. (= Miscellanea Neerlandica, 39), is mogelijk tot 24 november 2010. De intekenprijs bedraagt 68 euro. U kunt uw bestelling/intekening via e-mail sturen naar order@peeters-leuven.be met vermelding/subject/onderwerp ‘Feestbundel Guido de Baere’ .

Het boek met rekening wordt u toegestuurd na verschijnen op 3 december 2010. Na deze datum is de verkoopprijs 85 euro.

Indien u als intekenaar wenst te worden vermeld in de tabula gratulatoria, gelieve uw naam en (woon)plaats mede te delen aan frans.pm.hendrickx@gmail.com. Ook hierbij geldt dat de uiterste datum van deze melding is vastgesteld op 24 november 2010.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.