Lit: Arie Bas en Wim Daniëls schrijven boek over moppen vertellen en de grenzen van moppen

“… Hoe krijg je een non zwanger? Verkleed haar als misdienaar…”
“… Geert Wilders heeft een verkeersongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. Na een dag komt er een telegram: ‘De Kamer wenst u, met 76 stemmen voor en 74 stemmen tegen, beterschap!’…”

Wanneer kan een mop nog wel en wanneer niet meer? Hoe ver kun je gaan? Die vraag, en nog vele andere vragen, leidde ertoe dat programmamaker Arie Bras en schrijver Wim Daniëls samen een smakelijk boek hebben samengesteld over het verschijnsel ‘mop’, met illustraties van Eric J. Coolen. Lopen twee blondjes door de Kalverstraat is het resultaat en ligt nu in de boekhandels. Een boek met veel achtergrondinformatie en met heel veel verschillende moppen.

Wat is de reden waarom moppen worden verteld? Is het om te kunnen overleven in barre omstandigheden? Wat zijn de grenzen? Vertel je de mop ook in het bijzijn van iedereen? Waarom zijn er zoveel vrouwonvriendelijke moppen? Mag je anno 2010 nog grappen maken over de islam? Waar komen toch al die seksueel getinte grappen over pastoors en priesters vandaan?

Dit cadeauboek is tegelijkertijd een moppenboek en een boek over de mop. Aan de hand van de beste moppen per genre belichten Bras en Daniëls op een luchtige en toegankelijke manier de ins en outs van het fenomeen mop. Ze gaan o.a. in op moppengenres (dommeblondjesmoppen, Jantjemoppen, Belgenmoppen enz.), de geschiedenis van de mop, moppen in andere landen, de werking van de mop, de noodzakelijke ingrediënten van de mop en de aard van moppentappers.

Arie Bras is in het dagelijks leven programmamaker bij de Wereldomroep. Wim Daniëls is schrijver van o.a. Brugboekie, taalpublicist en columnist in het radioprogramma Spijkers met koppen.

Boekgegevens:
Arie Bras & Wim Daniëls. Lopen twee blondjes door de Kalverstraat. Houten: Uitgeverij Unieboek Het Spectrum, 2010. Paperback, 176 pagina’s, isbn 9789049106157, € 12,50. Zie ook: http://www.unieboekspectrum.nl/incoming/article24687.ece.

 

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.