Age: Presentatie publicatie Hendrik Edelman

Hendrik Edelman: International Publishing in the Netherlands, 1933-1945

De Koninklijke Bibliotheek en Koninklijke Brill nodigen u van harte uit voor de presentatie van International Publishing in the Netherlands, 1933-1945: German exile, scholarly expansion, war-time clandestinity van Hendrik Edelman op donderdag 4 november a.s. om 16.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

In de zeventiende en achttiende eeuw kende Nederland een sterke internationale uitgeeftraditie. Deze traditie kreeg een opleving na 1933, toen diverse Nederlandse uitgevers boeken uitbrachten die geschreven waren door vluchtelingen voor het Nazi-regime in Duitsland. Ook waren er Nederlandse uitgevers die nieuwe Duits- en Engelstalige reeksen opzetten, mede doordat de productie van wetenschappelijke werken in Duitsland terugliep. Na de Duitse inval ontstond een illegale pers, die boeken en pamfletten in vele talen uitbracht. Hendrik Edelman geeft een beeld van deze ontwikkelingen aan de hand van een aantal portretten van het leven en het fonds van de belangrijkste Exil-uitgevers.

Hendrik Edelman is Professor Emeritus van de Rutgers University in New Jersey, USA. Hij publiceert veel, vooral op het gebied van boekgeschiedenis. In de Verenigde Staten was hij werkzaam als bibliograaf, bibliothecaris en boekwetenschapper. In 2004 schonk hij de Koninklijke Bibliotheek een belangrijke collectie (kinder)boeken over de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Programma
15.50 Zaal open
16.00 Opening door Matthijs van Otegem, Hoofd sector Productie & Beheer KB
16.05 Herman Pabbruwe, CEO Koninklijke Brill
16.10 Lisa Kuitert, Lid van de Editorial Board van de reeks ‘Library of the Written Word’
16.20 Paul van Capelleveen, Conservator KB
16.30 Hendrik Edelman, Auteur
16.45 Overhandiging eerste exemplaar. Afsluiting en borrel

U kunt zich tot maandag 1 november aanmelden voor de presentatie via activiteiten@kb.nl. Tijdens de presentatie zal het boek eenmalig met een korting van 50% worden aangeboden voor € 49,-. Ook is er in de hal van 3 tot 12 november een selectie boeken uit de Exil-collectie van de Koninklijke Bibliotheek te bezichtigen.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.