Age: Festival ‘Literaire Meesters’ geheel gewijd aan Federico García Lorca, Utrecht, 7-21 nov. 2010

Van 7 t/m 21 november a.s. vindt in Utrecht het festival Literaire Meesters plaats. Dit jaar is het festival geheel gewijd aan de grote Spaanse schrijver/dichter, beeldend kunstenaar en musicus/pianist Federico García Lorca. Het retrospectief herdenkt de kunstenaar met twee weken lang poëzie, speelfilms, concerten, lezingen, tapasdiners en theatervoorstellingen.

Op 7 november gaat het festival feestelijk van start in het Jacobitheater. Zangeres Lenny Kuhr zingt speciaal voor het festival gedichten van Lorca en Wim Brands voert een gesprek met actrice Annemarie Prins, dichter Hagar Peeters en beeldend kunstenaar Eline Janssens over hun fascinatie voor de schrijver. Ook wordt de festivaluitgave Duende gepresenteerd, met daarin nog niet eerder vertaalde teksten van Lorca. Het festival is een uniek eerbetoon aan één van de grootste dichters van de 20ste eeuw.

Over Lorca

Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, 5 juni 1898 – Víznar, 19 augustus 1936) was een Spaanse progressieve dichter en toneelschrijver, een sombere modernist met een dramatische, getormenteerde geest.

Lorca was openlijk homoseksueel, ging modern gekleed, had de wereld bereisd, en was afkomstig uit een rijke familie. Dit zorgde voor wantrouwen in zijn provincialistische woonplaats Granada. Hij had contacten met componist Manuel de Falla, de filmer Luis Buñuel en de schilder Salvador Dali, op wie hij verliefd werd.

Hij werd tijdens de Spaanse burgeroorlog vermoord door de nationalistische aanhangers van Franco, wellicht omwille van zijn reputatie als links georiënteerde schrijver van romantische werken met een sociale weerklank. Hij werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van de rechtse terreur. Tijdens het bewind van Franco werd veel bewijsmateriaal vernietigd. Toen in 2009 een poging werd gedaan om zijn graf nabij Granada te delven, bleken de overblijfselen van Lorca onvindbaar.

Lorca is zonder twijfel een van de belangrijkste figuren van de 20ste-eeuwse Spaanse literatuur. Hij wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht.

Veel van zijn werk is in het Nederlands vertaald. In 2009 verscheen onder de titel Verzamelde gedichten voor het eerst een complete Nederlandse vertaling van Lorca’s poëzie, van de hand van vertaler Bart Vonck. Het festival Literaire Meesters: Federico García Lorca is een groot retrospectief over het leven en werk van de dichter dat in november 2010 plaatsvindt in Utrecht. Het festival loopt vooruit op de herdenking van de 75ste sterfdag van Lorca in 2011.

Nadere informatie over het festival

Het festival heeft een eigen website: http://www.literairemeesters.nl/lorca/Lorca/Welkom.html. Ook de nieuwsbrief over het festival is lezenswaard: http://us1.campaign-archive.com/?u=f6862387f726db92c6ed5c220&id;=9a32f1fa30&e;=e98cb56435.

Leestip van de Neder-L-redactie: Verde que te quiero verde…, Groen wat houd ik van je groen…

Lees via books.google.nl Joaquin Rico Consuelo’s artikel over Lorca’s gedicht Romance sonámbulo uit 1928 in: ‘Behandel de paarden met zachtheid’, Moderne Europese poëzie tussen autonomie en engagement, onder redactie van Els Andringa en Sytze Wiersma; Leuven/Apeldoorn 1993, blz. 85-94. In dit artikel wordt het gehele Spaanse gedicht weergegeven én de Nederlandse vertaling ervan (titel: Slaapwandelromance); verder wordt het gedicht uitgebreid besproken in het artikel.

Nog een tip? Bestel de gratis (papieren) Lorca-festivalgids die u kunt verkrijgen via http://slau.us1.list-manage.com/track/click?u=f6862387f726db92c6ed5c220&id;=0023353aa9&e;=e98cb56435. Dat wordt gegarandeerd een collector’s item!
 

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.