Age: Bilderdijklezing 2010, za 18 december 2010 te Haarlem


Bilderdijklezing 2010

Zaterdag 18 december 2010
Grote- of St. Bavokerk, Grote Markt Haarlem
Aanvang lezing Peter van Zonneveld: 16.00 uur
Vanaf 15.00 uur kerk open; orgelspel organist Anton Pauw

Willem Bilderdijk (1756-1831), de belangrijkste Nederlandse dichter van de negentiende eeuw, woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden, waar de Huizinga-lezing gehouden wordt, organiseert de Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijklezing.

Na lezingen van Piet Gerbrandy (Een leven vol sukkelingen. Het levenslange sterfbed van Willem Bilderdijk, 2006) en Marita Mathijsen (Niet voor watjes of hoe je een thermometer in een kalkoen stopt, 2008) is het nu de beurt aan Bilderdijkkenner en biograaf Peter van Zonneveld. Van Zonnevelds lezing heeft de titel Tumult en tragiek. De tijd van Bilderdijk.
Bilderdijk leefde in een woelige tijd. Zijn bestaan werd bepaald door de strijd tussen patriotten en prinsgezinden, de inval van de Fransen, Lodewijk Napoleon en de Belgische Opstand. Miskenning, armoede, ziekte, opiumverslaving, hoge kindersterfte en andersoortige kommer en kwel eisten hun tol. Verklaart dat misschien zijn somberheid, zijn verbittering, zijn onvrede en zijn doodsverlangen? Een lezing over Bilderdijks achtergronden, een visie op de negentiende eeuw. En passant worden geheimen over Bilderdijks sterfhuis onthuld.

Peter van Zonneveld is sinds 1975 verbonden aan de Opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden. Samen met Boudewijn Büch richtte hij in 1970 het Bilderdijk Genootschap op. Hij stelde verschillende bloemlezingen samen uit het werk van Bilderdijk en schrijft, samen met Rick Honings, de biografie van Bilderdijk.

De lezing is na afloop van het programma op 18 december in druk verkrijgbaar. Bovendien wordt in samenwerking met Mercator Pers tevens de bibliofiele uitgave Scherpe Tanden gepresenteerd, twee Bilderdijkgedichten van de hand van de dichter George Moormann.

Voorafgaand aan de lezing verzorgt organist Anton Pauw een programma op het Christian Müllerorgel met composities van tijdgenoten van Bilderdijk. Na afloop van de lezing zal een krans worden gelegd op het graf van de in de kerk begraven homo universalis Bilderdijk. Aansluitend is er een borrel in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, waar ook een kleine expositie is ingericht.

In verband met de te verwachten grote toeloop en de catering is reserveren voor de Bilderdijklezing noodzakelijk: info@bilderdijk.org of telefonisch: 023-5329508.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.